Den gang rockemusikken var i full blomst begynner sakte men sikkert å bli dyttet lengre bak i musikkhistorien. Hvilke band og artister var det som definerte denne sjangeren, og hva betyr samme sjanger i dag?

En sjanger i utvikling

Fra slutten av 1950-tallet og fram til slutten av 1990-tallet var rockemusikken i sitt ess, og dominerte i sine perioder topplistene. Likevel har også rockesjangeren utviklet seg med årene. Mange blodfans av sjangeren vil ha sine sterke meninger om hvilke band og hva slags musikk som burde gå under kategorien rockemusikk. The Beatles er en av de mest kjente rockegruppene som noensinne har eksistert, men de vil virke nesten milde og «tantete» i forhold til for eksempel punk-rocken som dominerte fra 70-tallet og utover.

Et høydepunkt for mange

Mange vil påstå at rockemusikken var på sitt høydepunkt på 60- og 70-tallet. Band som Pink Floyd, The Rolling Stones og Led Zeppelin var for mange definisjonen på god musikk og ekte rock ‘n’ roll. Tekstene og instrumentene ga fra seg et forførende løfte om frihet, seksualitet og kjærlighet. Sjangeren var også inspirasjon for creed aventus og andre produkter.

Autentisk

Rock består gjerne av tekster og melodier som rører noe inni lytteren. Det kan være lystig og tragisk på samme tid. Skal den sammenliknes med dagens pophits, vil den åpenbare forskjellen være at i rockesjangeren spiller bandet på ordentlige instrumenter med sine egne hender, mens sangerens vokale bidrag sjelden blir særlig manipulert i studio. Dette gir denne type musikk et særpreg som ikke kan redigeres. Ekte musikk fra fingrene til dyktige musikere som skriver sine egne sanger.

Opphav i bluesen

Mye av det de fleste kjenner til som rockemusikk hadde sitt opphav i blues-kulturen i USA på 30- og 40-tallet, og mange av de første ordentlige rockebandene fikk inspirasjon fra musikken til for eksempel Muddy Waters. Men hvorfor kan man drøyt si at rockemusikken var i sitt ess fra slutten av 1950-tallet til slutten av 1990-tallet?

Er rocken død?

Her er det mye splittede meninger. Bandet The Rolling Stones skriver, produserer og opptrer fortsatt i dag, men de er et sjeldent unntak. De fleste gigantene fra rockens gullalder har kastet inn håndkleet for lenge siden. Mange vil kanskje påstå at det som en gang var rock ‘n’ roll er i dag det som blir kalt indie-musikk eller alternativ musikk. Denne sjangeren kan virke som en hybrid av sen rock og moderne listepop. Om rockemusikken er død, eller om den bare har blitt dratt med i den uunngåelige musikk-evolusjonen, er opp til individet å bestemme.

Tilbakevendende trend

På flere områder i moderne kultur ser vi at gamle trender kommer tilbake, og det virker nesten som at alt av klær, film og musikk allerede er laget, og at den moderne tilnærmingsmåten til å produsere musikk på er å resirkulere gamle trender. Derfor ser vi i dag at mange unge band og unge artister legger vekt på å produsere original og autentisk musikk, og det kan virke som at rockemusikken bare har tatt en pause, men er på vei til å blomstre for fullt igjen i de kommende årene.