Tango er en dans som skiller seg ut fra de andre. Denne dansen med sin spesielle rytme og spreke trinn kan ikke klassifiseres som en selskapsdans, for det er denne dansen altfor sensuell. Med gode grunner antar mange at dansen ligner på latin-amerikanske rytmer som salsa og merengue, men forskjellen mellom disse dansene med afrikanske rytmer og høye tempo, er like langt fra tango som valsen er. Så hva er egentlig tango? En dans kan ikke forklares med ord, men dansens opprinnelse og beliggenhet kan gi et godt bilde av hva dette er.

Tangoens vugge

Tango oppsto i og rundt byen Buenos Aires, Argentinas hovedstad, en gang på slutten av 1800-tallet. Dansen er altså veldig ny, i alle fall sammenlignet med de klassiske selskapsdansene fra overklassens Europa. Instrumentene er hovedsakelig en enkel versjon av trekkspillet, bandoneon, piano og strykeinstrumenter. Fram til etter andre verdenskrig hadde tangoen et svært dårlig rykte blant middelklassen og overklassen. Det var kun de fattige i slummen som danset tango, og da danset de på lugubre og mørke steder hvor kriminelle og prostituerte vanket. Faktisk var det slik at kun menn fikk lov til å danse, og menn danset altså både manns- og kvinnerollen. På noen steder ble det akseptert at prostituerte fikk lov til å danse dansen med menn. Det er ikke mange tiår siden kvinner fikk lov til å danse denne dansen ute.

Tangoens comeback

Enda i dag har tangoen noen steder i Argentina et dårlig rykte, samtidig har tango fått en skikkelig oppsving siden 1990-tallet. I dag kommer tango i mange slags innpakninger. For noen er dansen er seriøs og konkurransepreget sport, for andre er det en lidenskap man bruker kveldene i helgene på sammen med venner. Uansett kan man danse til de nydelige tonene fra et orkester som sitter på en liten scene bakerst i lokalet. I dag er det mange gode kurs for turister og alle som har en lidenskap for tango i Argentina og Uruguay. Det eneste man trenger for å delta er en billett, hotellopphold og et par behagelige dansesko. For de som ikke føler de kan legge ut for en slik tur finnes det mange løsninger, utenom å nå maksgrensen på kredittkortet. For eksempel kan man få lån fra centum til slike formål.

Hva er milonga?

Milonga betyr to ting: et lokale hvor terskelen for å danse er lav, og man finner både nybegynnere, erfarne dansere, lærere og et lite orkester. Lokalene som kalles milonga i Argentina og Uruguay tilbyr timer med lærere tidlig på kvelden, før det blir åpent for alle og man danser, drikker og spiser gjennom natten. iMilonga er også en variant av tango, kanskje den første som oppsto. Denne formen for tango har mindre steg og ser enklere ut for tilskueren da den ikke krever akrobatiske dansetrinn med store bevegelser. Musikken som hører til har også en jevnere rytme, i motsetning til senere tango som ofte er arytmisk med store forskjeller mellom versene.