Alle som vokste opp på 1980-tallet og 1990-tallet husker at de så musikkvideoer på TV, kanskje først og fremst på MTV. Musikkvideoene var en viktig del av datidens musikkopplevelse. Så kom internettet for fullt, og noe skjedde. Det ble lettere å legge ut musikk på nettet, og musikkvideoer ble mer og mer sjeldne.

Dagens “videoer” kontra fortidens videoer

Jyvaskyla, Finland - March 13, 2011: View of the youtube.com website on a computer screen, the web browser is Google Chrome.

Det lages en slags “musikkvideoer” på YouTube også, men mange som legger ut egen musikk lager veldig enkle videoer, med egne bilder eller opptak. Dette kan ikke sammenlignes med fortidens musikkvideoer, som var regissert av profesjonelle. Heldigvis har YouTube også gjort det lettere for nye fans å gjenoppdage gamle musikkvideoer, og MTV tok grep i 2010 for å lage gode musikkvideoer igjen. Da bestemte de seg for å produsere musikkvideoer selv, og både gi artister og regissører en sjanse til å vise seg fram på skjermen.

Eksponeringens betydning

For en artist er det viktig å eksponere seg. Det skjer ikke bare gjennom musikken. I dag er internettet viktig for å bli sett, men tidligere var musikkvideoer viktige, i tillegg til musikkmagasiner som bød på intervjuer og postere av de store stjernene. Du kan fortsatt få postere av favorittene dine, enten ved å skrive ut bilder selv, eller ved å bestille plakater og postere på nettet. Da kan du velge musikalske motiv og lage ditt eget fotolerret. Ingenting er som å lage ditt eget personlige rom, med en vegg som er dekorert nøyaktig slik du vil ha den.

Gode musikkvideoer

Musikkvideoene ble selvsagt ikke funnet opp av MTV. Det fantes en slags musikkvideoer allerede på 1960-tallet. Da handlet videoene ofte om selve bandet, og noen band laget egne musikkfilmer, som også kan kalles lange musikkvideoer. Men det var først da MTV kom på skjermen at musikkvideoer ble allemannseie. Da hadde artistene plutselig en egen kanal der videoene kunne spilles, og de kunne få enda mer eksponering. Musikkvideoer vil nok ikke forsvinne i framtiden, heller, men en amatørvideo blir ikke riktig det samme som en profesjonell video. Amatørvideoene mangler det lille ekstra.